Praktische informatie voor de reiziger (situatie 2005)




De voertaal is Spaans, slechts weinigen spreken of begrijpen Engels. Het is wel mogelijk te reizen zonder actieve beheersing van het Spaans, maar enige taalvaardigheid is wel aangenaam.

De dollar is niet langer een wettig betaalmiddel hoewel meestal wel geaccepteerd. Bij iedere bank (ook op de luchthaven) kan echter voor zowel dollars als euro's pesos convertible worden gekocht. Pinpas werkt niet, creditcard alleen bij de bank (niet elke soort wordt geaccepteerd). De euro biedt een voordeel, op het wisselen van dollars staat 10% Amerikanen toeslag (strafkorting). Ook kan bij de bank de pesos national worden gekocht, het lokale betaalmiddel. Handig om 10 dollar pesos aan te schaffen om b.v een sinaasappelsap of broodje te kopen. Verder doe je er niet veel mee.
Het meeste dat je wilt kopen of wilt doen kost dollars (pesos convertible).

Een visum is verplicht en moet vooraf worden aangeschaft. Een visum is een maand geldig en kan alleen terplekke (Havana) worden verlengd (met max 1 maand denk ik). Dit is een gecompliceerde bezigheid, waar twee dagen voor moeten worden uitgetrokken tenzij men als volgt te werk gaat : schaf in een bank die deze verkoopt voor 25 dollar speciale postzegels aan (no kidding !!!). Zorg om negen uur bij de immigratiedienst in een buitenwijk van Havana te zijn met paspoort, visum en ticket (en postzegels). Met enig geluk regel je je zaken voor de middag. Om 11.30 worden geen nieuwe klanten meer geaccepteerd, de vraag is echter of je daar achter komt voordat je een paar uur voor niets hebt staan wachten.

De goedkoopste manier om te vliegen is met een chartervlucht op een resortbestemming. Laat na de eerste nacht het resort voor wat het is en neem een taxi naar de dichtstbijzijnde grotere stad. Vandaar kan men met openbaar vervoer het hele land bereiken. Een vlucht op Havana is duurder maar heeft het voordeel dat je diezelfde avond in Havana rondhuppelt. Neem van de luchthaven een reguliere (staats)taxi voor 25 dollar. Andere aanbiedingen zijn meestal niet goedkoper, minder aangenaam en illegaal.

Gebruik van drugs is in Cuba ten zeerste af te raden. Het is streng verboden en de plaatselijke bevolking wil absoluut geen risico lopen hierin. De kans dat je wordt aangegeven is dus groot. Geniet liever van de sublieme rum (club Havana) of ga naar Jamaica.

Wees voorzichtig met invoer en ook uitvoer van zaken. De douane is kritisch. Een pakje shag levert problemen op omdat men hierin drugs vermoedt. Is men eenmaal overtuigd en ziet men het als tabak dan is het ijs gebroken. Uitvoer van kunstvoorwerpen is problematisch. Voor ieder voorwerp behoort een kwitantie aanwezig te zijn als bewijs van betaling van uitvoerrechten. Dit moet op een speciale vestiging worden verkregen. Dit gaat op voor de meest basale schilderijtjes die je op straat koopt.

In heel Cuba kun je tegen betaling logeren bij plaatselijke bevolking (casas particulares). Deze mensen moeten hiervoor een speciale vergunning hebben. Er is eigenlijk bijna altijd wel een plaatsje te vinden. Alleen Holguin en Havana kan een probleem opleveren. Dit zijn namelijk de enige plaatsen waar een buitenlander met een Cubaan(se) een overnachting mag boeken, en dat schijnt hier dan ook zeer regelmatig voor te komen. De maatregel is uiteraard bedoeld om prostitutie tegen te gaan, en wordt tamelijk consequent nageleefd.

Verder is het nuttig te weten dat erg veel wordt gewerkt met commissie. Iedereen die jou dus aanbrengt bij een logeeradres ontvangt daarvoor een commissie voor iedere nacht dat je daar blijft. Veel mensen zullen je dus willen begeleiden naar een adres om de hoek. De commisie betaal je uiteraard uiteindelijk zelf.
Hospita's proberen je ook altijd door te sturen naar bevriende hospita's, want ook dan werkt het, zelfs 200 km verderop. Zelf noemen ze dit "una cadena"(een keten). Het werkt wel, doe je het niet, en zoek je het zelf uit dan heb je meer werk, vaak met een minder goed resultaat. Afdingen werkt beperkt, zeg tot 10% als je langer blijft. Verwacht voor een tweepersoonskamer 20 tot 30 dollar per nacht te betalen. Uiteraard kan ook hier alleen worden betaald met 'pesos convertible'(dollars dus).

Dingen waarop je wilt letten :
vind je de hospita sympathiek (je zult haar zeer vaak spreken), hoeveel verkeersherrie kun je verwachten door je slaapkamerraam, is er een goede watervoorziening ook als de reguliere drinkwatervoorziening uitvalt, heb je enige privacy (meestal woon je midden tussen de familie), hoe zijn de culinaire vaardigheden van je hospita (vaak de enige mogelijkheid een maaltijd te krijgen die een doorsnee tourist bevredigt).

Reizen met openbaar vervoer is goed en comfortabel. Toeristen maken meestal gebruik van de meest luxueuze maatschappij "Viazul" (airconditioned). De tweede klas maatschappij (Astro) is minder comfortabel maar nog steeds niet al te slecht. Deze bus doet er echter door frequent stoppen langer over en is niet heel erg veel goedkoper. Verwacht ongeveer 40 dollar te betalen voor 500km. Bustickets voor Viazul koop je vooraf bij het busstation, of bij vertrek indien er nog plaats is. Kaartjes zijn op stoelnummer, dus dit ontslaat je van de verplichting deel te nemen aan het 'in de rijstaansysteem' dat in overige vervoermiddelen geldt. En, wonderwel, de bussen rijden op tijd! Dit geldt niet voor de trein. Vier uur vertraging is niets bijzonders. Geen aanrader.

Al met al kom je op deze wijze in alle grote plaatsen. Kleine plaatsjes (off the track) zul je vaak met lokale bussen of taxi's moeten bereiken. Diehards kunnen proberen achterop een vrachtauto te reizen, deze 'camiones' dienen ook als openbaar vervoer. Echter het uitvinden van hoe, wat, waar,wanneer en waar naartoe is niet eenvoudig. Voor het 'ontsnappen' uit een resort zul je op een taxi zijn aangewezen, die je ongetwijfeld een rib uit je lijf sloopt.

Taxi's kennen een metersysteem. Indien de gelegenheid zich voordoet zal men hieronder uit proberen te komen, niet in jouw voordeel naar ik vermoed. Taxi's zijn niet zeer goedkoop. Zeg 20 dollar voor 20 minuten. De fietstaxi is verboden voor toeristen (staat veel te koloniaal). Tegen dollars doet men het wel, maar de berijder loopt een risico op een boete (en verrekent deze dus vooraf met jou).
De paardentram mag officieel ook niet, maar dit kan nog wel eens lukken voor twee pesos (10 dollarcent). Het huren van een auto is ook een mogelijkheid, reken echter niet op 'Amerikaanse brandstofprijzen'. Brandstof is schaars en duur!!
Pas op je spullen bij het meenemen van lifters (hear say).

Voor het vinden van logeeradressen is een reisboek handig, hoewel je bij het busstation struikelt over de aanbieders. Ik heb gebruik gemaakt van de 'lonely planet' die ik niet zeer overzichtelijk vond maar hij voldeed.

Internet voorzieningen zijn in de grotere plaatsen wel voorhanden, maar het werkt allemaal niet zeer prettig of snel. Je moet vooraf je paspoort laten zien, een kopie wordt gemaakt en je werkt onder een eigen inlog. So bi brother is watching you.!!
Mind your language.



       Voor reaktie's en vragen:   

Top of page


Start | Thumbnails | Home